Den som väljer att låna pengar har förpliktelser mot sin kreditgivare. Förpliktelserna justeras både i lag och i den överenskommelsen mellan dig och långivaren. Du måste till exempel återbetala hela lånet ett visst datum, eller amortera av på lånet efter en utvald avbetalningsplan. Du måste också betala den ränta och andra tänkbara kostnader som långivaren och du bestämt emellan sig. Om du vill låna pengar snabbt är det särskilt angeläget att avvakta en stund och tillförsäkra sig att du förstår kommande kostnader.

Att tänka på vid lån

Snabblån

När du funderar på att ta ett snabblån eller sms lån som det också kallas bör du fundera på om du kan betala tillbaka det under de 30 dagarna som du har på dig. Kan du inte betala tillbaka lånet inom den angivna tiden tillkommer det avgifter och lånet blir dyrare. Det är precis samma sak som med andra lån, betalar du inte tillbaka lånet inom tidsramen kan det gå så långt som att det hamnar hos kronofogden. Du ska inte låna pengar om du inte kan betala tillbaka i tid.

Krav när man ska låna

Det vanligaste kravet är att man haft en fast anställning en längre tid. Lönen skall räcka till att klara av ett lån med räntor och amortering. Ofta vill banken ha någon form av säkerhet, det kan vara en borgensman eller till exempel ett hus som banken sätter som säkerhet.

Vi har sammanställt en liten lista med bra begrepp att kunna när man är i begrepp av att ta ett lån.

Amortera

När man amorterar så betalar man av på en skuld. Amorteringen är själva beloppet man betalar av på en skuld per månad.

Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning erhålls när kronofogden eller domstol har fastställt betalningsskyldigheten för en obetald skuld. En betalningsanmärkning finns registrerad i 3 år.

Bindningstid

Detta är hur lång tid ett låns räntesats är bunden.

Blancolån

Ett lån där banken inte kräver någon säkerhet.

Kreditprövning

En granskning för att se hur mycket du får låna.

Löptid

Under hur lång tid ett lån löper med angivna villkor.