Att låna pengar är något som många behöver ta åtminstone någon gång under livet. Många tar lån för att köpa en bostad (bolån) eller bil (billån). Det är också vara så att man behöver eller vill ha något men inte har tillräckligt med pengar. I dessa fall kan man använda sig av ett privatlån, eller blancolån, vilket innebär ett lån utan säkerhet. Det finns många aktörer på marknaden både gällande privatlån och andra lån samt som bolån.

låneguide

Olika lån

Det finns många olika lånetyper och långivare. Allt från ett s.k. vanligt banklån från någon av de större till den någorlunda nya varianten sms-lån. Hur låneprocessen fungerar är på vissa sätt väldigt lika och på andra sätt olika. Det som är lika är konceptet gällande att låna pengar med ränta. Ena parten lånar pengar av andra parten, andra parten får i gengäld en högre summa än denne lånat ut (ränta).

Parterna kommer överens om betaltiden, vilken summa som låntagaren ska betala samt hur ofta betalningarna ska ske. Långivaren har oftast maktpositionen och kan därmed diktera villkoren, eftersom låntagaren behöver pengar och är därför beroende av långivaren. Låntagaren kan däremot välja att kontakta en annan långivare om denne inte är nöjd med villkoren hos den förste långivaren.

Kreditkort

Med ett kreditkort är det möjligt att köpa större, dyrare varor och betala över en längre period. Detta gör det möjligt att köpa till exempel elektronik och vitvaror som brukar kosta en hel del. Man betalar lite extra eftersom ränta tillkommer. Beroende på hur mycket man betalar av varje månad behöver det inte bli så dyrt i alla fall. Det finns många fördelar med kreditkort. Naturligtvis måste pengarna betalas tillbaka, på något sätt.

Men de flesta banker har ett system där man får en faktura en gång i månaden på det belopp man spenderat. Om man betalar hela summan på en gång tillkommer det inga avgifter eller räntor. Jämför kreditkort på nätet innan du bestämmer dig för vilket kort du kommer att använda dig av, då det skiljer mycket i avgifter och räntor. Det kan alltså vara gratis att använda ett kreditkort om man planerar sina inköp.

Sms-lån

Sms-lån kan man söka, få godkänt och utbetalt på en kort stund bara genom, som namnet antyder, ett sms. Detta är ofta en typ av lån utan uc och är ofta på lite mindre summor, ca 1000-25000 kr. Det kan också ses som ett snabblån och är relativt lätt att söka och få godkänt. Långivaren tar en högre risk och man behöver därför ofta betala högre ränta.

Bolån

Bolån tar oftast betydligt längre tid att söka och få godkänt än t.ex. ett sms-lån. Detta till stor del för att det rör sig om betydligt större summor. Bolån söker man när man avser köpa en bostad och man behöver då något som kallas ett lånelöfte. Banken tittar på ens förutsättningar såsom inkomst, utgifter, ev. andra lån, handpenning osv. och ger en summa som de skulle bevilja. När man fått ett lånelöfte vet man hur mycket man kan spendera på sin blivande bostad.

Detta är viktigt när man tittar på t.ex. hus eller bostadsrätt och framförallt vid budgivningen. Räntan för bolån är oftast de lån med den lägsta räntan och är betydligt lägre än t.ex. sms-lån. Detta för att banken har en säkerhet, i bostaden som man har köpt för de lånade pengarna. Så om låntagaren inte kan betala i framtiden kan banken täcka lånet genom att bostaden går till försäljning. Storleken på lånet samt den lägre risken gör att räntan är lägre.

Billån

Det finns andra lån med säkerhet, som ofta är mindre än huslån och har något högre ränta, t.ex. billån. Vid billån har långivaren en säkerhet i bilen, det är dock inte en lika säker säkerhet som en bostad. En bil blir lättare stulen, den går lättare sönder och tappar oftast värde genom årens lopp. Det är därför en sämre säkerhet än t.ex. ett hus.

Storleken på ett billån kan variera mycket men det rör sig oftast om mindre summor än vid bostadsköp. Detsamma gäller de flesta lån som man kan ta med säkerhet, t.ex. båtlån eller lån till en moped. Räntan är därför också ofta högre än vid bolån.

Hur väljer man?

När man ska låna pengar är det bra att jämföra olika långivare. Detta för att det kan vara stora skillnader mellan ränta, villkor, avgifter, betaltid m.m. Det finns flera jämförelsesajter som kan vara till hjälp när man vill jämföra lån. Det är inte säkert att man får erbjudande från alla långivare men oftast finns någon som är villig att låna ut pengar. Det kan också vara så att man inte får låna den summan man önskar.

I båda fallen är det bra att kolla villkoren höra sig för om andra alternativ. Se också till att göra en budget så att du har råd att betala tillbaka lånet. Ett ganska vanligt problem är att man vill ta huslån men inte får ett tillräckligt stort lån alternativt att man inte har hela handpenningen, vissa väljer då att ta blancolån på resterande summa. Detta är en situation då det är extra viktigt att göra en budget.

När man har två lån att betala tillbaka på kan risken vara större att man får problem med betalningarna. Det kan också vara en god i idé att ta höjd för ökade kostnader i budgeten ifall räntan skulle gå upp.